Η λίστα ιστολογίων μου

9/12/20

Ο Δρόμος προς την Δυναμική Τιμολόγηση είναι Γεμάτος Λακκούβες-η περίπτωση της Griddy

Το Ιερό Δισκοπότηρο του ηλεκτρισμού από τον καιρό που γεννήθηκε ως τεχνολογία είναι η δυναμική τιμολόγηση. Δηλαδή να αλλάζει η τιμή του ρεύματος για τον καταναλωτή σε τέλειο συντονισμό με την αλλαγή του κόστους παραγωγής του - δηλαδή σχεδόν από λεπτό σε λεπτό. Ώστε να διορθωθεί το εκ γενετής μειονέκτημα της τεχνολογίας - ότι το ρεύμα δεν αποθηκεύεται (ακόμα) με οικονομικό τρόπο.

Για περισσότερο από ένα αιώνα, μέχρι περίπου την δεκαετία του 1980, το Ιερό Δισκοπότηρο παρέμενε απλησίαστο όνειρο. Κυρίως γιατί δεν υπήρχε η τεχνολογία για να καταμετρηθεί, συλλεχθεί, μεταδοθεί και αξιοποιηθεί ο τεράστιος όγκος της πληροφορίας που χρειάζεται για να γίνει δυνατή η τιμολόγηση ανά λεπτό - η δυναμική τιμολόγηση για την μάζα των καταναλωτών. Εδώ και 30 χρόνια όμως η τεχνολογία υπάρχει και μάλιστα σε προσιτές τιμές. Οι μικρο - υπολογιστές (που κάνουν τους μετρητές "έξυπνους") και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών.  

Παρ΄όλο που η τεχνολογία είναι πλέον διαθέσιμη, η προσφορά δυναμικών τιμολογίων στους καταναλωτές είναι ακόμα μηδαμινή. Πρόσφατα, με την κατανόηση ότι τα δυναμικά τιμολόγια είναι προϋπόθεση για την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο, τα κράτη αποφάσισαν να προωθήσουν την τεχνολογική υποδομή  - τους έξυπνους μετρητές. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από το 60% των Αμερικανών έχουν εγκατεστημένο έξυπνο μετρητή. Ελάχιστοι όμως έχουν δυναμικά τιμολόγια.

Ο συμβατικοί προμηθευτές ρεύματος δεν έχουν τα κίνητρα να πείσουν  τους πελάτες τους, οι οποίοι με τη σειρά τους είναι διστακτικοί. Όλοι εκτός από την Griddy (www.griddy.com) και τους μερικές δεκάδες χιλιάδες τολμηρούς πελάτες της στο Τέξας των ΗΠΑ.

H Griddy προσφέρει εδώ και τρία χρόνια στο Τέξας δυναμικά τιμολόγια. Πραγματικά φουτουριστικά. Η σχέση του πελάτη με τον πάροχο, δηλαδή την Griddy, διεκπεραιώνεται μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο. Από το κινητό εγγράφεσαι ως συνδρομητής ("αλλάζεις πάροχο"), από το κινητό πληρώνεις αυτόματα, στο κινητό παίρνεις πληροφορίες για την τρέχουσα τιμή (ώστε να αλλάξεις τον θερμοστάτη του κλιματιστικού, να κλείσεις τον φούρνο ή να φορτίσεις το αυτοκίνητο) και από το κινητό τερματίζεις την συνεργασία. Υπάρχει ένα μηνιαίο πάγιο περίπου 10 ευρώ και τιμολογείσαι ηλεκτρονικά με την λογική του προπληρωμένου λογαριασμού. Κάθε μήνα σου παίρνουν αρκετά χρήματα ώστε να διατηρείς ένα υπόλοιπο 40 δολαρίων στον λογαριασμό. Η τιμή που πληρώνεις αλλάζει κάθε πεντάλεπτο και αντικατοπτρίζει πλήρως την χονδρική τιμή της αγοράς κάθε στιγμή-την "Οριακή τιμή συστήματος". (Γιατί στο Τέξας; Γιατί οι πρώην καουμπόυδες νυν πετρελαιάδες, με πληθυσμό γύρω στα 27 εκατομμύρια, είναι η Πολιτεία με το μεγαλύτερο ποσοστό εγκατεστημένων έξυπνων μετρητών στις ΗΠΑ)

Μια πανέμορφη ιστορία παρ΄όλο που οι τολμηροί πελάτες δεν ήταν πολλοί - μερικές δεκάδες χιλιάδες ανάμεσα στα εκατομμύρια των καταναλωτών στην πολιτεία του Τέξας. Που έπεσε όμως το καλοκαίρι του 2019 σε λακκούβα. Μέσα στον Αύγουστο, το ηλεκτρικό σύστημα βρέθηκε σε ανισορροπία (φταίγανε ως συνήθως τα αιολικά - το Τέξας έχει περισσότερα αιολικά κατά κεφαλή από την Γερμανία). Η χονδρική τιμή του ρεύματος εκτινάχθηκε στα 9.000 δολάρια την μεγαβατώρα. Οι πελάτες του Griddy χρεώθηκαν για κάμποσες ώρες με  τιμή 9 δολάρια την κιλοβατώρα (η μέση τιμή για οικιακούς πελάτες είναι γύρω στα 0,12 δολάρια την κιλοβατώρα). ¨Όπου φύγει -φύγει.

Η Griddy όμως επέζησε. Τα πρόσφατα νέα είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει, αποζημιώνοντας χωρίς να είναι υποχρεωμένη, αρκετούς πελάτες και συνεχίζει την λειτουργία με νέα διοίκηση - αφού προφανώς άλλαξε και ιδιοκτησία. Μια από τις πρώτες υποσχέσεις της νέας διοίκησης είναι ότι θα βάλει πάνω όριο στις δυναμικές χρεώσεις. Επίσης ότι θα ελαχιστοποιήσει την διαφήμιση προτιμώντας να αποκτήσει πελάτες μέσω των συστάσεων σε φίλους και γνωστούς των ήδη πελατών της. Ανακοίνωσε μάλιστα την επέκταση του επιχειρηματικού μοντέλου και σε άλλες πολιτείες όπου έχει προχωρήσει η εγκατάσταση "έξυπνων" μετρητών.

Η παροιμία στις ΗΠΑ λέει ότι κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά έναν επιχειρηματία που δεν έχει χρεοκοπήσει τουλάχιστον μια φορά. Αν είναι έτσι, τότε έχοντας την εμπειρία της Griddy, θα πρέπει να ευχηθούμε πολλές και καλές χρεοκοπίες στους Ευρωπαίους αλλά και - γιατί όχι - Έλληνες επιχειρηματίες που θα φέρουν στην Ευρώπη και στην χώρα μας τα δυναμικά τιμολόγια. Ελπίζοντας βέβαια ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα βρει τα λεφτά για να τους βάλει τους έξυπνους μετρητές που χρειάζονται - χωρίς να χρεοκοπήσει αυτός πρώτα. 


 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου