Η λίστα ιστολογίων μου

9/3/21

Ασφάλεια Τροφοδότησης στο Ρεύμα-Ιστορίες από τα Παλιά

Τον περασμένο αιώνα, αρχές της δεκαετίας του '80, ο γράφων ήταν στην ΔΕΗ. Προϊστάμενος στον Τεχνικό τομέα περιοχής στην Βόρεια Ελλάδα. Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα με τις διακοπές στην Αττική έρχονται οι αναμνήσεις.

Η ΔΕΗ προσπαθούσε πάντα να εξυπηρετεί τους καταναλωτές μειώνοντας την διάρκεια και την συχνότητα διακοπών ρεύματος. Την εποχή εκείνη (1982;) λοιπόν αποφάσισε να επενδύσει σε εξοπλισμό (γαλλικής προέλευσης) ώστε να μπορούν οι τεχνίτες της να εργάζονται υπό τάση (στην Μέση Τάση). Δηλαδή να μην χρειάζεται να διακόψουν το ρεύμα όταν έπρεπε (για παράδειγμα) να αλλάξουν ένα στύλο ή να κάνουν συντήρηση σε μια εναέρια γραμμή που τροφοδοτούσε ένα μέρος της πόλης ή πολλά χωριά με χιλιάδες καταναλωτές. 

Έτσι λοιπόν και στην περιοχή μας ετοιμάσαμε ένα συνεργείο (με τον καλύτερο μας εργοδηγό και επιλεγμένους τεχνίτες), το στείλαμε στην Αθήνα (συγκεκριμένα στο Μπογιάτι όπου η ΔΕΗ τότε είχε δική της σχολή τεχνικών) και αυτό γύρισε εκπαιδευμένο με τον αναγκαίο ειδικό εξοπλισμό και όχημα. Αποκτήσαμε πλέον την δυνατότητα να εργάζονται τα συνεργεία χωρίς να διακόπτουμε το ρεύμα για συντηρήσεις ή επισκευές.

Η δυνατότητα αυτή δεν χρησιμοποιήθηκε στην πράξη - όσο ήμουν εκεί (για τρία χρόνια περίπου) και η πιθανότητα είναι ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Αναρωτιέμαι αν χρησιμοποιείται σήμερα από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ. Σπεύδω να μαντέψω πως όχι.

Υπάρχει μια λογική εξήγηση για αυτό. Κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν είχε κίνητρο να εφαρμόσει την νέα αυτή πρακτική. Για τους τεχνίτες ήταν μια ενόχληση που περιείχε (είναι σωστό να δεχθούμε) και ένα μικρό πρόσθετο κίνδυνο (αν και συνήθως αδιαφορούσαν για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας στην καθημερινή τους δουλειά). Για τους προϊσταμένους τους (mea culpa) είχε επίσης αρνητικό πρόσημο. Μεγαλύτερη ευθύνη με πιο κέρδος; κανένα. Για όλη την ιεραρχία της ΔΕΗ; Ποιο ήταν το κίνητρο για να προωθήσουν την πρακτική; Απολύτως κανένα. Αντίθετα για τους τεχνίτες συγκεκριμένα υπήρχε ένα σημαντικό αντικίνητρο. Η εργασία υπό τάση υποκαθιστούσε εργασίες συντήρησης που γίνονταν (για να ενοχληθούν λιγότερο οι πελάτες!) Σαββατοκύριακα- δηλαδή με αμοιβές υπερεργασίας.  

Η προφανής ερώτηση είναι γιατί αποφάσισε τότε η Επιχείρηση να επενδύσει στην δυνατότητα αυτή. Δεν είναι εύκολο να απαντηθεί το ερώτημα. Είναι σίγουρο όμως ότι η ΔΕΗ είχε πάντοτε μια πληθώρα εξαιρετικών μηχανικών που στεγάζονταν στα σκοτεινά, σιωπηρά και δαιδαλώδη γραφεία της Χαλκοκονδύλη, οι οποίοι είχαν πολύ χρόνο στην διάθεση τους (ιδιαίτερα όταν ήταν σε "ψυγείο" λόγω μη επικαιροποιημένων πολιτικών απόψεων  - αν και ο θρύλος λέει ότι αυτοί επέλεγαν την ζωγραφική μέχρι να αλλάξει η κυβέρνηση).

Όλα αλλάζουν στον χρόνο. Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι πλέον μια σύγχρονη επιχείρηση υπό αυστηρό ρυθμιστικό έλεγχο, έτοιμος να εισέλθει σε καινούργια εποχή αυτοματισμού του δικτύου και έξυπνων μετρητών με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Τα συνεργεία του λοιπόν θα αρχίσουν (αν δεν το κάνουν ήδη) να εργάζονται υπό τάση γιατί ο ρυθμιστής θα εφαρμόσει σκληρά μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι τεχνικής εξυπηρέτησης - αλλιώς οι επενδυτές θα κινδυνεύσουν να χάσουν τα λεφτά τους. Μα - θα μου πείτε - οι επενδυτές θα μας δώσουν λεφτά για να τα υπογειώσουμε όλα - σωστό και αυτό! Αμήν!

ΥΓ Υπάρχουν προγραμματισμένες και μη διακοπές - οι βλάβες. Οι εργασίες υπό τάση μειώνουν τις πρώτες αλλά στον βαθμό που αφορούν συντήρηση μειώνουν και τις πιθανές βλάβες.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου