Η λίστα ιστολογίων μου

18/3/21

Η Τιμή του Ρεύματος Αλλάζει Κάθε 10 λεπτά. Τι λέτε;

Ας μεταφερθούμε στο μέλλον. Με το κινητό σας τηλέφωνο επιλέγετε ένα τιμολόγιο ηλεκτρισμού στο οποίο η τιμή του ρεύματος αλλάζει κάθε δέκα λεπτά. Πληρώνετε μια εφάπαξ εγγύηση (ας πούμε 50 ευρώ - από το κινητό) και κάθε μήνα παίρνετε (πάντα στο κινητό σας) ένα λογαριασμό με δύο ποσά:

  • Ένα σταθερό πάγιο ποσό - ας πούμε 10 ευρώ τον μήνα 
  • Ένα μεταβλητό ποσό που είναι οι κιλοβατώρες που καταναλώσατε ανά δεκάλεπτο στην διάρκεια του μήνα επί την χονδρική τιμή (την "οριακή τιμή συστήματος") σε κάθε δεκάλεπτο (Είναι 4.320 μετρήσεις τον μήνα αλλά μην σας απασχολεί τις αναλαμβάνει υπολογιστής).
Τέρμα οι καταμετρήσεις και οι έναντι λογαριασμοί. Αλλάζετε πάροχο και τιμολόγιο από το κινητό σε χρόνο μηδέν. Ο πάροχος σας ενημερώνει (πάντα στο κινητό) για την τρέχουσα τιμή χονδρικής και την τρέχουσα κατανάλωσή σας. Όταν η χονδρική τιμή ανεβαίνει πάνω από ένα όριο σας στέλνει μήνυμα να μειώσετε την κατανάλωση. Η αν η τιμή κατεβαίνει δίνει (αυτόματα) μήνυμα στην μπαταρία του αυτοκινήτου να φορτώσει.  Αλλά και μόνοι σας, με μια ματιά στο κινητό τα μεσημέρια του Ιουλίου φροντίζετε να κατεβάσετε την κατανάλωση σας στο ελάχιστο - η χονδρική τιμή έχει ανέβει κατακόρυφα. Τις άλλες μέρες διασκεδάζετε παίζοντας με τους διακόπτες των συσκευών σας. Τους ανεβοκατεβάζετε και βλέπετε στη οθόνη του κινητού την επίπτωση στην κατανάλωση. Καταλαβαίνετε ξαφνικά ότι είναι καιρός να αλλάξετε ψυγείο (καιρός ήταν μετά από 20 χρόνια).

Οι  βαθμοί ελευθερίας σας σχετικά με το ρεύμα έχουν  αυξηθεί δραματικά. Αλλά η ελευθερία (και η γνώση) δημιουργούν ένα μικρό πρόσθετο άγχος.

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή θα αργήσει λίγο ακόμα στην χώρα μας. Θα θέλαμε όμως την άποψη των φίλων μας από τώρα με την συμμετοχή σας στην μικρή μας έρευνα. 

Πως θα βλέπατε την επιλογή μεταβλητών τιμολογίων όπως αυτή περιγράφεται παραπάνω;
  • Θα την επέλεγα αμέσως  - είναι διασκεδαστική και συμφέρουσα αξίζει το ρίσκο!
  • Θα περίμενα να ακούσω εκτιμήσεις από τρίτους
  • Κάπως καλύτερη από την ρήτρα οριακής τιμής που με χρεώνει σήμερα ο πάροχός μου
  • Δεν νομίζω ότι θα ήταν συμφέρουσα και για διασκέδαση έχουμε κι άλλα
  • Επικίνδυνα πράγματα του διαβόλου - μακριά! Δεν είδατε τι έγινε στο Τέξας;
Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας




1 σχόλιο:

  1. Ιδιαίτερα ευρηματικό το άρθρο αυτό! Πραγματικά σε πηγαίνει χωρίς να το θέλεις στο μέλλον... Εγώ προσωπικά Θα επέλεγα το "Κάπως καλύτερη από την ρήτρα οριακής τιμής που με χρεώνει σήμερα ο πάροχός μου". Νομίζω ότι αν ποτέ ίσχυε αυτό θα ήταν σίγουρα προς το συμφέρον σου. Ο μόνος ενδοιασμός που έχω είναι ότι σε όλο αυτό το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση ένας ηλικιωμένος που δεν έχει και πολύ καλή σχέση με τις νέες τεχνολογίες. Κατά τα άλλα... super!

    ΑπάντησηΔιαγραφή