Η λίστα ιστολογίων μου

30/3/21

Τιμολόγηση Ρεύματος σε Πραγματικό Χρόνο: H Έρευνα του allazorevma.gr

"Έρχονται οι "'έξυπνοι" μετρητές!" ανακοινώνουν δαιμόνιοι ρεπόρτερς ανακυκλώνοντας την αισιοδοξία ειδημόνων της αγοράς ηλεκτρισμού και προοδευτικών πολιτικών ηγετών. Το allazorevma.gr αποφάσισε συνεπώς, για να υποστηρίξει την προσπάθεια και να μην μείνει πίσω από τις εξελίξεις, να ρωτήσει τους φίλους/χρήστες του για το πως βλέπουν την σημαντικότερη λειτουργία των νέων αυτών μετρητών δηλαδή την "δυναμική" ή σε πραγματικό χρόνο τιμολόγηση του ρεύματος.

Στην έρευνα μας περιγράψαμε ένα υπαρκτό δυναμικό τιμολόγιο ενός προμηθευτή στο Τέξας των ΗΠΑ (ο οποίος κατά την διάρκεια της έρευνας δυστυχώς χρεοκόπησε λόγω του ατυχήματος που συνέβη στην Πολιτεία στα μέσα Φεβρουαρίου) και ρωτήσαμε τους φίλους μας πως βλέπουν την δυναμική τιμολόγηση. Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις φαίνονται παρακάτω:


Θεωρούμε τις απαντήσεις δείγμα θετικό, γιατί η σχετική πλειοψηφία αυτών που απάντησαν (23+20=43%) δηλώνουν ότι θα δοκίμαζαν με ενθουσιασμό ή θα αποδέχονταν με μικρό δισταγμό τα δυναμικά τιμολόγια. Ένα μικρό μέρος (24%) θα τηρούσε στάση αναμονής και μόνο το 34% δήλωσε αρνητικό στην ιδέα (ούτε συμφέρον ούτε ασφαλές).

Θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψιν βέβαια ότι πρόκειται για πρόχειρη έρευνα με κοινό (χρήστες του allazorevma.gr) κατά τεκμήριο θετικά διακείμενο και εξοικειωμένο με την καινοτομία. Αλλά είναι νωρίς ακόμα για την Ελλάδα - άλλωστε, με βάση την διεθνή εμπειρία, κανείς δεν περιμένει η αποδοχή των έξυπνων μετρητών (και κατά μείζονα λόγο δυναμικών τιμολογίων) να ξεπεράσει το 10% των οικιακών καταναλωτών εφόσον αφεθεί σε αυτούς η επιλογή.

Μήνυμα για τους επισπεύδοντες : Μην ανησυχείτε για την καθυστέρηση  - το καλό πράγμα θέλει τον χρόνο του!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου