Η λίστα ιστολογίων μου

23/3/21

Στο Ρεύμα Πρέπει να Έρθουν τα Πάνω Κάτω

Η λιανική αγορά ρεύματος εξακολουθεί να μην λειτουργεί σωστά. Ακόμα και μετά την ιστορική και γενναία αύξηση των τιμών της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019 με την οποία ο δεσπόζων πάροχος σταμάτησε να πουλά κάτω του κόστους, τα προβλήματα παραμένουν. Κρυμμένα πίσω από παραπλανητικές πρακτικές των εναλλακτικών παρόχων που διαφημίζουν τιμές μισές από αυτές που χρεώνουν. Αλλά δεν είναι δυνατόν να κοροϊδεύεις όλους για πάντα (μόνο τους λίγους για πάντα και όλους για λίγο-Αβραάμ Λίνκολν). Σε μια αγορά που ο δεσπόζων πάροχος έχει το 80% της αγοράς (σε αριθμό μετρητών) όχι μόνο είναι απόλυτα δικαιολογημένη αλλά απαιτείται επειγόντως άμεση ρυθμιστική παρέμβαση.

Η παρέμβαση αυτή θα επιβάλει έλεγχο των τιμών της ΔΕΗ. Θα την υποχρεώσει να μεταφέρει όλους τους πελάτες της σε ένα βασικό ελεγχόμενο τιμολόγιο. Χωρίς να τους ρωτήσει. Αυτό το τιμολόγιο θα είναι μεταβλητό - θα έχει ρήτρες! Ότι ρήτρες χρειάζονται ώστε το περιθώριο της ΔΕΗ στην Εμπορία να διατηρείται σε ένα σταθερό επίπεδο πάνω από την τιμή χονδρικής. Ο έλεγχος αυτός θα διαρκέσει έως ότου το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στην λιανική πέσει κάτω από το 35% (σε αριθμό μετρητών). Επί πλέον ο ρυθμιστής θα ελέγχει ex post τα αποτελέσματα της Εμπορίας της ΔΕΗ ώστε να επιβεβαιώνει ότι η δραστηριότητα αυτή δεν λειτουργεί με ζημίες. 

Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα θα έρθουν "τα πάνω κάτω". Ρήτρες θα έχει η ΔΕΗ και όχι οι εναλλακτικοί - όπως γίνεται στον πολιτισμένο κόσμο και εντελώς αντίθετα με την παρούσα στρεβλή κατάσταση στην ελληνική αγορά. Οι εναλλακτικοί, προστατευμένοι από τις αθέμιτες πρακτικές του δεσπόζοντα και τις αστοχίες πολιτικής στην χονδρική, θα προσφέρουν τιμολόγια στους πελάτες τους των οποίων κύριο σημείο διαφοροποίησης θα είναι η σταθερότητα των τιμών τους. 

Στο γράφημα που ακολουθεί παρουσιάζεται παραστατικά το πρόβλημα. Η τιμή της ΔΕΗ το τελευταίο 12μηνο βαίνει ελαφρά μειούμενη. Αυτό οδηγεί σε μείωση της απόστασης από τους εναλλακτικούς. Με την αναταραχή στην χονδρική τον Νοέμβριο, η ΔΕΗ εμφανίζεται ατάραχη, ενώ οι εναλλακτικοί γυρίζουν απότομα σε αρνητικά περιθώρια. Αντιδρούν με καθυστέρηση μέσω των ρητρών τους αλλά η απόσταση τους από την ΔΕΗ στην νέα διαμορφούμενη ισορροπία έχει μειωθεί δραστικά. Να σημειωθεί ότι στους υποκείμενους υπολογισμούς δεν έχουν ληφθεί υπόψιν οι απίστευτες προσφορές της ΔΕΗ εν μέσω αναταραχής όχι μόνο σε νέους αλλά και σε υπάρχοντες πελάτες της για να ... αυξήσει το μερίδιό της ;

"Κανείς δεν έχασε υποτιμώντας την νοημοσύνη των καταναλωτών". Με αυτή την κυνική αμερικανικής προέλευσης υπόθεση φαίνεται ότι δουλεύει σήμερα η ελληνική αγορά ρεύματος. Για πόσο ακόμα; Υπάρχουν όμως ρυθμιστές στην Αθήνα. Θα τολμήσουν;





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου