Η λίστα ιστολογίων μου

24/6/21

Πως θα Προστατευθούμε από τις Αυξήσεις στο Ρεύμα; Αλλάζοντας Πάροχο

Στους επόμενους έξη τουλάχιστον μήνες οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθούν. Οι Έλληνες καταναλωτές θα αισθανθούν την αύξηση αυτή στους λογαριασμούς τους πολύ γρήγορα, κυρίως γιατί στην αγορά κυριαρχούν οι περίφημες ρήτρες οριακής τιμής συστήματος μέσω των οποίων οι Πάροχοι μετακυλίουν στους τελικούς καταναλωτές τις αυξήσεις στην χονδρική αγορά. (Ακόμα και η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει ρήτρες στα βασικά τιμολόγιά της από τον Αύγουστο). Πόσο και με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να προστατευθούν οι καταναλωτές από τις αυξήσεις αυτές; Μια πρακτική ιδέα είναι να εκμεταλλευθούν τις προωθητικές ενέργειες των Παρόχων για νέους πελάτες:

  • Πρώτο βήμα να επαληθεύσουμε τα νούμερα. Διαβάζουμε προσεκτικά τον λογαριασμό μας και υπολογίζουμε την τιμή που πληρώνουμε προσθέτοντας στις ανταγωνιστικές χρεώσεις τις ρήτρες*. Αν η τιμή που υπολογίζουμε είναι πάνω από 10 λεπτά την κιλοβατώρα, πιθανότατα πρέπει να αναλάβουμε δράση.
  • Η δράση που προτείνουμε είναι η αλλαγή Παρόχου. Δεν στοιχίζει τίποτα - αντίθετα ο νέος Πάροχος μας επιβραβεύει με ένα εφάπαξ δώρο ** (είτε σε μετρητά είτε σε κουπόνια) που μειώνει σημαντικά το συνολικό ποσό - και συνεπώς την τελική τιμή που θα πληρώσουμε στην ετήσια σύμβαση που θα κάνουμε μαζί του. Δεν είναι ασυνήθιστο τα δώρα που προσφέρουν οι Πάροχοι να ισοδυναμούν με μια έκπτωση της τάξης του 10% στην συνολική ετήσια δαπάνη για ρεύμα (ανταγωνιστικό μέρος)
  • Είναι προτιμότερο να επιλέξουμε τιμολόγιο με σταθερή τιμή (χωρίς ρήτρες) έστω και αν η ονομαστική του τιμή είναι λίγο ψηλότερη από την τιμή ενός τιμολογίου με ρήτρες***. Η σύμβασή μας πρέπει να είναι ενός χρόνου και όχι περισσότερο. Έτσι θα αποδεχθούμε και την δέσμευση να μην φύγουμε πριν τον χρόνο.
Είναι αυτή μια τακτική που μπορούμε να εφαρμόζουμε για πάντα; Να αλλάζουμε δηλαδή κάθε χρόνο Πάροχο για να κερδίζουμε από τα εφάπαξ δώρα που δίνονται σε νέους πελάτες; Πιθανόν όχι, άλλωστε η δυνατότητα θα μειώνεται καθώς οι Πάροχοι θα γίνονται πιο φειδωλοί στις προσφορές τους. Αλλά οι επόμενοι μήνες είναι μια έκτακτη περίπτωση - η ευκαιριακή αντιμετώπιση είναι ένας τρόπος άμυνας των καταναλωτών!

*Δεν είναι πάντα εύκολο να ανακαλύψουμε τις ρήτρες - οι Πάροχοι τους δίνουν διαφορετικά ονόματα και τις τοποθετούν σε διαφορετικά σημεία στον λογαριασμό τους. Το allazorevma.gr μπορεί να βοηθήσει στην ανακάλυψη και τον υπολογισμό με αποστολή αντίγραφου του λογαριασμού στο app@allazorevma.gr
** Στο δώρο αυτό μπορεί να προστεθεί και το δώρο που δίνει και το allazorevma.gr εφόσον η αλλαγή γίνει μέσω της ιστοσελίδας μας
*** Οι τιμές που παρουσιάζονται στις διαφημίσεις των παρόχων είναι εντελώς παραπλανητικές. Τιμές 3 και 4 λεπτά την κιλοβατώρα απλώς δεν υπάρχουν. Οι μέσος όρος των πραγματικών τιμών είναι γύρω στα 9,5 λεπτά και κυμαίνονται από 8 έως 10 (Σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών του allazorevma.gr για τον Μάιο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου