Η λίστα ιστολογίων μου

30/6/21

Μία "Αυξησούλα" στις Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις του Ρεύματος

Μέσα στο ορυμαγδό αυξήσεων στην ανταγωνιστική τιμή του ρεύματος για τους καταναλωτές, ο ΑΔΜΗΕ (ο διαχειριστής του Δικτύου Μεταφοράς) κατάφερε και πήρε κι αυτός μια "αυξησούλα" από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που επιβαρύνει το ρυθμιζόμενο μέρος των τιμολογίων. Είναι τόσο μικρή - έως αμελητέα, που δεν θα μας απασχολούσε αν οι σχετικές ανακοινώσεις της επιχείρησης ήταν επαρκείς.

Ο υπολογισμός του allazorevma.gr είναι ο εξής: Από τον Σεπτέμβριο κατά πάσα πιθανότητα, η χρέωση για το Δίκτυο Μεταφοράς αυξάνεται στο μέρος που αφορά τις καταναλωθείσες κιλοβατώρες από 0,00542 σε 0,00560 ευρώ την κιλοβατώρα. 

Τι σημαίνει αυτό για ένα μέσο καταναλωτή (3.750 κιλοβατώρες τον χρόνο); Είναι μια αύξηση 0,67 ευρώ και με τον ΦΠΑ (6%) ανεβαίνει στα 0,71 ευρώ. Το σύνολο των ρυθμιζόμενων χρεώσεων για τον χρόνο από 221,22 ανεβαίνει στα 221,93 ευρώ.

Αυτές οι αμελητέες "αυξησούλες" είναι όμορφες. Τις ζητά ο (κρατικής ιδιοκτησίας) Πάροχος των υπηρεσιών από τον ιδιοκτήτη του που είναι ταυτόχρονα και ο μοναδικός πελάτης του ("δεν βγαίνω μάνα μου"), το κράτος τις ευλογεί με μια διαδικασία πρακτικά αδιαφανή και ο καταναλωτής δεν παίρνει είδηση. Με την "αυξησούλα" αυτή (περίπου 2,8% στην χρέωση του μέσου καταναλωτή για το Δίκτυο Μεταφοράς) το έσοδο του ΑΔΜΗΕ για μια χρονιά εκτιμούμε ότι θα αυξηθεί κατά ένα ποσό της τάξης των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Τουλάχιστον να έβγαζαν μια επαρκώς κατανοητή ανακοίνωση για να το δικαιολογήσουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου