Η λίστα ιστολογίων μου

28/6/21

Δεν Υπάρχουν Εκπτώσεις στο Ρεύμα - Υπάρχουν Ανατιμήσεις

Το allazorevma.gr είναι υποχρεωμένο να αναφωνήσει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Οι "εκπτώσεις" της τάξεως του 40-50% με τις οποίες βομβαρδίζεται το καταναλωτικό κοινό από τους παρόχους ρεύματος (συμπεριλαμβανομένης πλέον και της ΔΕΗ) απλώς δεν υπάρχουν.

Αυτό που οι Πάροχοι ονομάζουν "έκπτωση" είναι η αλλαγή του μισού περίπου τιμήματος ανά κιλοβατώρα από σταθερό σε μεταβλητό. Ο μηχανισμός λειτουργεί περίπου ως εξής:

Ξεκινάμε από μια πολύ υψηλή τιμή (σχεδόν την τιμή του ακριβότερου τιμολογίου της ΔΕΗ) και δίνουμε έκπτωση 50%. Αυτό φωνάζουμε στις διαφημίσεις στην τηλεόραση και τα κοινωνικά δίκτυα. Κάπου στο τέλος της διαφήμισης με μικρά γράμματα αναφέρουμε "ισχύουν ρήτρες αναπροσαρμογής".

Αυτές οι ρήτρες αναπροσαρμογής (και οι πάγιες χρεώσεις που τεχνηέντως αποσιωπούνται) κάτω από ορισμένες συνθήκες (που τυχαίνει ήδη να ισχύουν) επαναφέρουν την τιμή σχεδόν εκεί που ήταν περίπου πριν την περίφημη "έκπτωση". 

Το ωραίο αλλά επικίνδυνο είναι ότι οι ρήτρες αυτές όχι μόνο σχεδόν εκμηδενίζουν τις εκπτώσεις αλλά σε περίπτωση που η χονδρική τιμή εκτιναχθεί στο μέλλον θα επιφέρουν τερατώδεις ανατιμήσεις.

Το allazorevma.gr  λοιπόν κοινοποιεί το μικρό μυστικό της αγοράς στους καταναλωτές - που για τους παρόχους δεν είναι πια μυστικό : Αυτή η εκτίναξη της χονδρικής έχει ήδη αρχίσει, προβλέπεται ότι θα διαρκέσει πολλούς μήνες και ναι - θα οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια των παρόχων μέσω των ρητρών. 

Όλων των Παρόχων συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ.

Πως μπορεί να προστατευθεί ο καταναλωτής από την καταιγίδα που έρχεται;

  • Να ελέγχει τακτικά τον λογαριασμό του, να υπολογίζει σωστά την χρέωσή του και να αναλαμβάνει δράση όταν η χρέωση αυτή ξεπεράσει τα 10 λεπτά την κιλοβατώρα (ναι ακόμα και αυτοί που νόμισαν ότι αγόρασαν με 3,9 λεπτά!)
  • Να μην κάνει καμιά κίνηση πριν επισκεφθεί και ενημερωθεί από την μοναδική ανεξάρτητη αντικειμενική και αξιόπιστη πηγή που υπάρχει σχετικά με τις τιμές του ρεύματος - το allazorevma.gr. Μεταξύ άλλων μια από τις δύο (ή άλλη είναι η ιστοσελίδα της ΡΑΕ) που υπολογίζει την επίπτωση των ρητρών στην σύγκριση των τιμολογίων.
  • Να θυμάται ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί. Ακόμα και όταν οι τιμές όλων ανεβαίνουν, ορισμένες ανεβαίνουν βραδύτερα από άλλες.


 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου