Η λίστα ιστολογίων μου

12/5/23

Η ΚΕΗ (γνωστή ως ΔΕΗ) είναι Πλέον Ακριβή - Αλλά ...

Εδώ και αρκετούς μήνες η Κρατική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (γνωστή ως ΔΕΗ) είναι συστηματικά από τους ακριβότερους Παρόχους στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού. Την ίδια όμως περίοδο, ο ρυθμός απώλειας πελατών της έχει πρακτικά εκμηδενισθεί. Γιατί οι καταναλωτές δεν σπεύδουν να εκμεταλλευθούν την ευνοϊκή αυτή συγκυρία; Το allazorevma.gr προσπαθεί να εξηγήσει και να συμβουλεύσει τους καταναλωτές.

Στον Πίνακα που ακολουθεί φαίνεται η μέση τιμή του ρεύματος για όλους τους Παρόχους στους πιο πρόσφατους 7 μήνες. Είναι εμφανής η πολιτική της ΚΕΗ να πουλά σχετικά ακριβά.

Το παράδοξο όμως είναι ότι την ίδια περίοδο ο ρυθμός απώλειας μετρητών προς εναλλακτικούς παρόχους έχει πέσει στους 2.000 τον μήνα (στην πράξη λιγότερους γιατί πολλοί οδηγούνται στον Πάροχο Καθολικής Υπηρεσίας). Αυτό θα πρέπει να συγκριθεί με τους 20-30.000 μετρητές που έχανε την αμέσως προηγούμενη περίοδο (χρονιές '20 και '21). Το φαινόμενο ερμηνεύεται λογικά για το 2022 μέχρι τον Αύγουστο, γιατί η ΚΕΗ εφάρμοζε πολιτικές αθέμιτου ανταγωνισμού πουλώντας κάτω του κόστους. Από τον Αύγουστο του '22 και μετά όμως τα πράγματα άλλαξαν.  Η τιμή της ΚΕΗ είναι, αν όχι η υψηλότερη πάντως από τις υψηλότερες στην αγορά*. 

Η απώλεια πελατών όμως της ΚΕΗ συνέχισε να είναι στα επίπεδα των 2.000 μετρητών τον μήνα - ακόμα και το πρώτο τρίμηνο του '23 όπως δείχνουν τα στοιχεία που (σαν να της βγάζουν δόντι) δημοσίευσε πρόσφατα η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Υδάτων και Ενέργειας (η πρώην ΡΑΕ).

Η άποψη του allazorevma.gr είναι ότι η ευθύνη για την στρεβλή κατάσταση στην αγορά βαραίνει τους εναλλακτικούς προμηθευτές. Γιατί προσπαθούν να κερδίσουν πελάτες με τακτικές που προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές. Και γιατί όταν τους κερδίσουν αδιαφορούν για την  στοιχειωδώς καλή εξυπηρέτησή τους. 

Οι καταναλωτές συνεπώς χρειάζονται βοήθεια για να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν την ευνοϊκή συγκυρία στην αγορά υπερπηδώντας τα εμπόδια που θέτουν οι ίδιοι οι Πάροχοι. Το allazorevma.gr συμβάλει στην ομαλή λειτουργία της αγοράς παρέχοντας  στους καταναλωτές που αλλάζουν Πάροχο μέσα από την σελίδα, δωρεάν υπηρεσίες ενημέρωσης (price alert), υποστήριξης και συμβουλών.

Γιατί για τους Παρόχους ο Καταναλωτής είναι ένας ακόμα Πελάτης  για το allazorevma.gr όμως είναι ένας ακόμα Φίλος

* Για λόγους που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε - ίσως τους τρόμαξε η αυστηρή μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού που κυοφορείται εδώ και μήνες. Πέραν της υψηλής τιμής, ανεκδοτολογικού χαρακτήρα πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η ΚΕΗ αποφάσισε επιτέλους να απεκδυθεί του κυριότερου ανταγωνιστικού της πλεονεκτήματος - της ανοχής στους κακοπληρωτές








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου