Η λίστα ιστολογίων μου

5/5/23

Δείκτης Τιμών Ρεύματος Απριλίου: Ουδέν Νεότερο

 Ο Δείκτης Τιμών Ρεύματος με στοιχεία Απριλίου 2023 που υπολογίζει το allazorevma.gr, η πρώτη ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών ρεύματος στην Ελλάδα, εμφάνισε αξιοθαύμαστη σταθερότητα σε σχέση με τον δείκτη με στοιχεία Μαρτίου 2023Ο Δείκτης Τιμών από 237,90 μειώθηκε ελαφρά στα 236,37 ευρώ την μεγαβατώρα.  

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, στις οποίες το allazorevma.gr  περιλαμβάνει την κρατική επιδότηση των 10 ευρώ την  μεγαβατώρα (για τον Απρίλιο - μειωμένη σημαντικά από τον Μάρτιο που ήταν στα 40 ευρώ), αυξήθηκαν στα 56,83 ευρώ την μεγαβατώρα για τρίτο συνεχή μήνα.

Ο Δείκτης Ανταγωνιστικών Τιμών Ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές,  περιλαμβανομένου του ΦΠΑ μειώθηκε σημαντικά από 197,60 σε 166,15 ευρώ την μεγαβατώρα. Οι τιμές των εναλλακτικών παρόχων κυμάνθηκαν από 120,00 έως 202,00 με μέσο όρο τα 157,27 ευρώ την μεγαβατώρα μειωμένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (193,62). Συνολικά, σε 12μηνη βάση (4/22-4/23), η μέση τιμή των εναλλακτικών παρόχων (πριν τις επιδοτήσεις) μειώθηκε κατά 50% ενώ ο συνολικός δείκτης ανταγωνιστικών χρεώσεων που περιλαμβάνει και την ΔΕΗ μειώθηκε κατά 51%. 

Στο πρώτο Πίνακα που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη του κόστους της αγοράς και των τιμών των εναλλακτικών και της ΚΕΗ (γνωστής ως ΔΕΗ) τους τελευταίους 12 μήνες. Στον Δεύτερο Πίνακα παρουσιάζεται συνοπτικά το τι θα πλήρωναν οι καταναλωτές με και χωρίς την επιδότηση από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα. 

Τον Απρίλιο η χονδρική τιμή είχε μικρή πτώση (-2,45%) σε σχέση με τον Μάρτιο. Ο Δείκτης Τιμών Λιανικής είχε μικρότερη μείωση (-0,64%). Αυτό ήταν αποτέλεσμα της μείωσης της επιδότησης. Το περιθώριο των Παρόχων μειώθηκε πράγμα που οφείλεται μάλλον στην προσδοκία για ομαλότητα στην χονδρική. Η τιμή της ΚΕΗ (γνωστής ως ΔΕΗ) είναι για έκτο μήνα υψηλότερη σημαντικά υψηλότερη από την τιμή του φθηνότερου εναλλακτικού. Η αύξηση των χρεώσεων δικτύου διανομής που επιφέρει η νέα μεθοδολογία υπολογισμού τους και θα εφαρμοστεί στα τιμολόγια από τις καταναλώσεις του Μάϊου, θα έχει επίπτωση στον Δείκτη που το allazorevma.gr εκτιμά ότι θα κυμαίνεται περίπου στο 7-8% για τον μέσο καταναλωτή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου