Η λίστα ιστολογίων μου

3/7/24

Να Τελειώνουμε Επιτέλους με τον "Φόρο Βλακείας" - τα Πράσινα και τα Κίτρινα Τιμολόγια

Αν ένας καταναλωτής σήμερα θέλει να πληρώσει όσο το δυνατόν λιγότερα για το ρεύμα το επόμενο εξάμηνο, οι τρείς φθηνότερες επιλογές είναι σταθερά τιμολόγια. Ούτε πράσινα που προωθεί το κράτος ούτε κίτρινα που προωθούν ορισμένοι Πάροχοι. Αυτό δείχνουν οι υπολογισμοί του allazorevma.gr με βάση τις τιμές των προθεσμιακών αγορών στην χονδρική. Υπολογισμοί που έχουν επιβεβαιωθεί μέσα στο Α' εξάμηνο του 2024 - το allazorevma.gr προειδοποιεί τους χρήστες του για αυτή την εξέλιξη εδώ και μήνες.

Η προσφορά σταθερών τιμολογίων (έστω και περιορισμένης διάρκειας) μετά από χρόνια στην ελληνική αγορά είναι ίσως η μοναδική ευχάριστη πρόσφατη εξέλιξη για τους καταναλωτές. Τα σταθερά τιμολόγια, που έπρεπε να είναι η συνήθης,  υπό κανονικές συνθήκες (default), επιλογή των καταναλωτών είχαν καταργηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα με ευθύνη των Παρόχων και την υπόθαλψη του κράτους. Καταργώντας τον λόγο ύπαρξής τους ως Προμηθευτών, χρησιμοποίησαν "ρήτρες αναπροσαρμογής" (που, κάνοντας το κρέας ψάρι  τώρα τις λέμε "μηχανισμό διακύμανσης") για να μεταφέρουν όλο τον κίνδυνο της αγοράς στους καταναλωτές. Δημιουργώντας συγχρόνως σύγχυση-  την οποία το κράτος ενίσχυσε με τις παρεμβάσεις του - όπως ίσως ήταν αναμενόμενο.

Η λιανική αγορά ρεύματος στην Ελλάδα δεν θα έχει ομαλοποιηθεί παρά μόνο όταν η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών βρίσκεται σε σταθερά τιμολόγια. Σε μεταβλητά - πράσινα ή κίτρινα - τιμολόγια θα μείνουν μόνο όσοι θεωρούν ότι είναι σε θέση να προβλέψουν τις τιμές με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους προμηθευτές και διαθέτουν τον χρόνο για να αλλάζουν τιμολόγιο κάθε μήνα. Και αυτοί που παίζουν τυχερά παιχνίδια. Δηλαδή αυτοί που είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν "φόρο βλακείας"*.

*Η συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια ισοδυναμεί με "φόρο βλακείας" δεδομένου ότι τα παιχνίδια αυτά είναι σχεδιασμένα ώστε οι παίκτες να είναι μακροπρόθεσμα χαμένοι - αλλιώς δεν θα υπήρχαν. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου