Η λίστα ιστολογίων μου

24/7/24

Τιμές Ρεύματος - Αλλού τα Κακαρίσματα...

...και αλλού γεννούν οι κότες. Η λαϊκή θυμοσοφία μας ήρθε στο μυαλό αναλύοντας την εξέλιξη των τιμών του ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές. Συγκρίναμε τον μέσο όρο των τιμών του Α' επταμήνου του 2023 με αυτόν του ίδιου επταμήνου του 2024. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης, που φαίνονται στον παρακάτω πίνακα μας εξέπληξαν - για το μέγεθός τους και όχι την τάση τους που ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη.

Η τιμή του ρεύματος, σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών που καταρτίζει το allazorevma.gr από το 2019, έπεσε τους επτά πρώτους μήνες του 2024 σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του 2023 κατά 1,7% (Σημειωτέον  ότι το 2023 υπήρχε επιδότηση που ελήφθη υπόψη στους υπολογισμούς). Αυτή όμως η μικρή πτώση ήταν το άθροισμα μιας πολύ μεγαλύτερης πτώσης στο ανταγωνιστικό κομμάτι της τιμής (στο οποίο εστιάζει το κράτος την πολιτική επιδοτήσεων και την επικοινωνιακή του δράση) και μιας ακόμα μεγαλύτερης ανόδου των ρυθμιζόμενων  χρεώσεων. Για την οποία τηρείται σιωπή του τάφου στον δημόσιο διάλογο.

Δεδομένου ότι η αύξηση των ρυθμιζόμενων είναι μόνιμη (και αντιστρόφως αναδιανεμητική) και η επιδότηση προσωρινή, ελπίζουμε ότι η παρουσίαση των στοιχείων αυτών θα ανοίξει την  συζήτηση ώστε να περιληφθούν και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, που πολύ σύντομα (και συντομότερα για τους μικρότερους καταναλωτές) θα πλησιάσουν το 50% της συνολικής τιμής του ρεύματος. Αν το κράτος έχει λόγο να επέμβει στο ανταγωνιστικό μέρος των χρεώσεων, έχει υποχρέωση να παρέμβει στο ρυθμιζόμενο - γιατί το ελέγχει πλήρως. Συνεπώς είναι ο μοναδικός υπεύθυνος να λογοδοτεί γι' αυτό στο καταναλωτικό κοινό. Όπου δεν υπάρχουν λαίμαργοι ιδιώτες (ή μήπως υπάρχουν;) διεθνείς τιμές φυσικού αερίου, γεωπολιτικές εξελίξεις και ότι άλλο σκαρφίζεται για να αποσείσει τις ευθύνες του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου