Η λίστα ιστολογίων μου

5/1/21

Αναταράξεις στην Χονδρική Σπρώχνουν τον Δείκτη της Λιανικής Ανοδικά τον Νοέμβριο

Ο Δείκτης Τιμών Ρεύματος με στοιχεία Νοεμβρίου 2020 που υπολογίζει το allazorevma.gr, η πρώτη ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών ρεύματος στην Ελλάδα, είχε (για δεύτερο συνεχή μήνα) αύξηση σε σχέση με τον δείκτη με στοιχεία Οκτωβρίου. Τα αποτελέσματα: Ο Δείκτης Ανταγωνιστικών Χρεώσεων τον Νοέμβριο ανέβηκε από 94,37 ευρώ την μεγαβατώρα σε 98,13 ευρώ την μεγαβατώρα (+4%).

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις δεν μεταβλήθηκαν, οπότε ο Συνολικός Δείκτης Τιμών Ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές,  περιλαμβανομένου  του ΦΠΑ αυξήθηκε από 159,03 σε 163,01 ευρώ την μεγαβατώρα.  Οι τιμές των εναλλακτικών παρόχων είχαν σημαντική αύξηση και κυμάνθηκαν από 74 έως 96 με μέσο όρο τα 82,78 ευρώ την μεγαβατώρα ήτοι αυξημένο κατά περίπου 9%  σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η σημαντική αύξηση από τους εναλλακτικούς παρόχους στη λιανική οφείλεται όχι μόνο γιατί στη χονδρική αγορά είχαμε σημαντική αύξηση της οριακής τιμής σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (52,66 ευρώ/μεγαβατώρα). Το πιο σημαντικό ήταν η εκτόξευση του συνολικού κόστους προμήθειας λόγω της πρωτόγνωρης αύξησης στην αγορά εξισορρόπησης με την εφαρμογή της νέας αγοράς του ευρωπαϊκού "Μοντέλου Στόχου". Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το μέσο κόστος στην χονδρική τον Νοέμβριο να φθάσει τα 83 ευρώ την μεγαβατώρα. Αυτό με την σειρά του σημαίνει ότι τα μικτά περιθώρια των εναλλακτικών παρόχων έχουν περιοριστεί πολύ (σχεδόν μηδενιστεί) και για ορισμένους είναι πιθανόν αρνητικά - ακόμα και μετά την εφαρμογή των ρητρών αναπροσαρμογής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δείκτης αφορά οικιακές καταναλώσεις (χρησιμοποιώντας ως αναφορά την κατανάλωση 3,750 ημερήσιες κιλοβατώρες τον χρόνο) και συνοψίζει τις τιμές της αγοράς, όπως αυτές υπολογίζονται από τον αλγόριθμο της ιστοσελίδας,  σταθμισμένες με τα μερίδια αγοράς των παρόχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου