Η λίστα ιστολογίων μου

6/1/21

Τι Τραβάνε κι Αυτοί οι Έρμοι (οι Εναλλακτικοί Πάροχοι) και δεν το Μαρτυράνε!

Στον Πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται η εξέλιξη των τιμών αγοράς (από την χονδρική) και πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος (στην λιανική) από τους εναλλακτικούς παρόχους από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2020. Τα στοιχεία της χονδρικής έχουν ληφθεί από τον ΑΔΜΗΕ και οι τιμές πώλησης είναι υπολογισμοί του allazorevma.gr με βάση τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία των παρόχων. Ορισμένες παρατηρήσεις είναι ενδιαφέρουσες.




Η πρώτη είναι βέβαια η εξαιρετικά μεγάλη μεταβλητότητα του (μεσοσταθμικού) κόστους αγοράς στην χονδρική (κόκκινη γραμμή). Μέσα στο διάστημα των 8 μηνών έπεσε από τα 57 στα 38 και μετά ανέβηκε στα 83 (ευρώ/ μεγαβατώρα). Αυτού τους είδους  η μεταβλητότητα, που οφείλεται,  η μεν πτώση στην πανδημία, η δε αύξηση στην αποτυχημένη εισαγωγή της νέας αγοράς του "Μοντέλου Στόχος" από 1/11, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπισθεί/αντισταθμιστεί. Δεδομένου ότι η συνήθης μεταβλητότητα στη παραγωγή και την ζήτηση ρεύματος (και συνεπώς της τιμής του στη χονδρική) παραδοσιακά εξαρτάται κυρίως από τον ....καιρό. Που ποτέ δεν μας εκπλήσσει σε τέτοιο βαθμό.  

Η γαλάζια γραμμή δείχνει πως αντιμετώπισαν οι εναλλακτικοί πάροχοι την κατάσταση. Εδώ έχουμε δύο διαφορετικές περιόδους. Την περίοδο πτώσης των τιμών αγοράς όπου οι πάροχοι δεν φρόντισαν να περάσουν τις χαμηλότερες τιμές στους πελάτες τους παρότι είχαν διαθέσιμο τον μηχανισμό (των ρητρών οριακής τιμής). Υπήρξε συνεπώς περίοδος κατά την οποία οι πάροχοι είχαν μεγάλα περιθώρια μικτού κέρδους. Από το φθινόπωρο και μετά όμως και ειδικά τον Νοέμβριο, τα περιθώρια τους εξαφανίστηκαν. Για ορισμένους έγιναν αρνητικά. Οι ρήτρες οριακής τιμής δεν πρόλαβαν να τους προστατεύσουν. 

Υπάρχει θετικό μήνυμα για τους καταναλωτές από την κατάσταση αυτή; Ναι - θα μπορούσε κανείς να ισχυρισθεί ότι οι πάροχοι πρόσφεραν στους πελάτες τους μια τουλάχιστον υπηρεσία. Τους προστάτευσαν από τις τεράστιες αναπάντεχες διακυμάνσεις της αγοράς. Πράγμα που βέβαια είναι η δουλειά τους. Τώρα πόσο αναπάντεχες είναι οι καταστροφές που οφείλονται στη ανικανότητα του ελληνικού δημοσίου είναι μια άλλη συζήτηση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου