Η λίστα ιστολογίων μου

15/10/24

Αφήστε Επιτέλους 'Ήσυχη την Αγορά Ρεύματος!

"Αυλαία στα «μπλε» 6μηνα τιμολόγια ρίχνει ευρωπαϊκή Οδηγία – Κατατάσσονται στα «κίτρινα» μικτά τιμολόγια – Τέλος στη ρήτρα πρόωρης αποχώρησης".  Αυτός είναι τίτλος δημοσιογραφικού κειμένου που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα που ειδικεύεται την Ενέργεια. Είναι παραπλανητικός.

Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία που "ρίχνει αυλαία" σε τιμολόγια. Υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει ότι θα πρέπει να προσφέρεται τουλάχιστον ένα σταθερό τιμολόγιο διάρκειας 12 μηνών από κάθε προμηθευτή. Αυτό και μόνο. Η πρόβλεψη μάλιστα παρέχει τόσο ευρείες δυνατότητες για εξαιρέσεις, που τα κράτη μέλη μπορούν εύκολα να την αγνοήσουν (το ελληνικό κράτος έχει εξειδίκευση στις εξαιρέσεις).

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η ευρωπαϊκή οδηγία δεν έχει καμία σχέση με τα χρωματιστά τιμολόγια. Αυτά είναι μια πατέντα του ελληνικού κράτους. Το δημοσίευμα συνεπώς προκαταλαμβάνει με εντυπωσιακή σιγουριά  - γιατί ενδεχομένως έχει εσωτερική πληροφόρηση- το τι σκοπεύει να κάνει το κράτος με την  ευκαιρία της εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε τι σκοπεύει να κάνει το κράτος (αν και η εμπειρία μας κάνει να φοβόμαστε για το χειρότερο). Ξέρουμε όμως ότι πρέπει να σταματήσει επιτέλους να προκαλεί σύγχυση τους καταναλωτές. Προτείνουμε την απλούστερη λύση: Να προστεθεί ένα υποχρεωτικό μπλε τιμολόγιο 12μηνης διάρκειας στο ήδη υποχρεωτικό πράσινο τιμολόγιο (λαμβάνοντας υπόψη την δυνατότητα εξαίρεσης ορισμένων προμηθευτών σύμφωνα με την Οδηγία). Αυτό. Τίποτα άλλο. Δεν χρειάζεται καν να γίνει επικοινωνιακή εκστρατεία από το κράτος - οι Πάροχοι θα φροντίσουν για αυτό.  

Πιο σημαντικό είναι να προσπαθήσει το κράτος να ξαναζωντανέψει τα ζωνικά τιμολόγια (με την μορφή του περίφημου "μεσημβρινού) των οποίων η κατάργηση στην πράξη εδώ και πολλά χρόνια υπήρξε εγκληματική παράλειψη. Που εκτός των άλλων θα αξιοποιήσουν ένα μέρος τουλάχιστον της εξυπνάδας όσων "έξυπνων" μετρητών εγκατασταθούν στο δίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου