Η λίστα ιστολογίων μου

17/10/24

Τα Σχόλια του Κυρίου Υπουργού για το ΕΣΕΚ μας Αφήνουν ... Άφωνους

...."Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα που δημιουργούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο και αυτό, όπως ανέφερε ο υπουργός, αποτελεί εν γένει αδυναμία της ευρωπαϊκής πολιτικής".....

Το παραπάνω είναι απόκομμα από δημοσίευση στα ΜΜΕ σχολίων του αρμόδιου Υπουργού σχετικά με το ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια). Σε μια πρώτη γρήγορη ματιά, ο αναγνώστης προσπερνά το σχόλιο του κυρίου Υπουργού δεδομένου ότι οι πολιτικοί είναι συνήθως χειμαρρώδεις. Αλλά οι λέξεις "δεν περιλαμβάνονται" χτυπούν καμπανάκι και αναγκάζουν τον αναγνώστη να επανέλθει. Τι ακριβώς θέλει να πει ο ποιητής; Διαβάζοντας πιο προσεκτικά το σχόλιο δημιουργείται στον αναγνώστη, χωρίς να το θέλει, η αίσθηση του πανικού. Τρελά ερωτήματα αρχίζουν να στριφογυρίζουν στο μυαλό του:

"Δεν περιλαμβάνονται"; Δηλαδή υπάρχουν και άλλα; Ποια είναι, που περιγράφονται, πόσα είναι, ποιος θα τα πληρώσει και πως; Ξέρουμε ότι αυτά που περιλαμβάνονται θα μας στοιχίσουν (ως επένδυση βέβαια πάντα) πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Αυτά που "δεν περιλαμβάνονται", για να τα αναφέρει ο κύριος Υπουργός, δεν θα είναι προφανώς αμελητέα.

Γιατί δεν περιλαμβάνονται; Ο κύριος Υπουργός μας δίνει μια ιδέα σχετικά. Δεν περιλαμβάνονται γιατί η μη συμπερίληψή τους "αποτελεί εν γένει αδυναμία της ευρωπαϊκής πολιτικής". Ώπα! Να κάτι που δεν είχαμε ακούσει μέχρι τώρα: Φταίει η Ευρώπη! Ναι αλλά το "Ε" στο ΕΣΕΚ είναι "Εθνικό". Ο κύριος Υπουργός και η κυβέρνηση της οποίας είναι μέλος δεν υπηρετεί τα συμφέροντα της Ευρώπης αλλά τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών. Οι οποίοι έχουν δικαίωμα να ενημερωθούν για το σύνολο του λογαριασμού και όχι μόνο ένα μέρος του.

Και όχι μόνο να ενημερωθούν για το σύνολο του λογαριασμού αλλά και για να διερευνήσουν (όχι οι ίδιοι ίσως αλλά οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι) εάν υπάρχει τρόπος να υποκατασταθεί ένα μέρος τουλάχιστον αυτών που περιλαμβάνονται από ένα μέρος από αυτά που δεν περιλαμβάνονται. Αυτό είναι ένα ερώτημα του οποίου η απάντηση θα άφηνε άφωνους τόσο τους πολίτες όσο (υποθέτουμε) και τον κύριο Υπουργό.

Η απάντηση είναι ότι αυτά που περιλαμβάνονται είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα έχουν κανένα όφελος για τους Έλληνες πολίτες*. Ακόμα χειρότερα. Θα έχουν αμελητέα συνεισφορά στην παγκόσμια προσπάθεια αποτροπής της "κλιματικής κρίσης". Αντίθετα, αυτά που δεν περιλαμβάνονται, θα είναι τόσο πιο αναγκαία για να προστατευθούν οι Έλληνες πολίτες όσο χειρότερες είναι οι επιπτώσεις της "κλιματικής κρίσης" στην χώρα.

Το κακό νέο για τους Έλληνες πολίτες είναι ότι ενημερώθηκαν ότι το πραγματικό ύψος του λογαριασμού για την αντιμετώπιση της "κλιματικής κρίσης" είναι μεγαλύτερο από όσο τους είχαν πει μέχρι τώρα. Το καλό νέο είναι ότι ο κύριος Υπουργός (αθέλητα ή όχι) πήρε το θάρρος και το ξεστόμισε. Το επόμενο βήμα είναι να μάθουν οι Έλληνες ότι η συμπεριφορά του ελληνικού κράτους (με σχεδόν πλήρη διακομματική συναίνεση) απέναντι στην "κλιματική κρίση" μοιάζει με αυτή της μαντάμ Σουσού (και οι ίδιοι παίζουν τον ρόλο του Παναγιωτάκη). Όσοι δεν ξέρουν την Μαντάμ Σουσού καλό είναι να την μάθουν. Ποιος θα τους την μάθει όμως;

* Οι πολιτικοί - ειδικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες- για να πείσουν ότι υπάρχει όφελος από τις πολιτικές αποτροπής έχουν ξεχάσει πρόσφατα την "κλιματική κρίση" και έχουν εστιάσει σε ισχυρισμούς που κυμαίνονται από γελοίοι ("η χονδρική τιμή του ρεύματος θα πέσει στα 98 ευρώ μετά από 25 χρόνια") έως συμπτώματα οικονομικού αναλφαβητισμού - μερκαντιλιστικού μεσαιωνικού χαρακτήρα - πουλώντας τον στόχο της ενεργειακής αυτάρκειας. Δεν είναι έκπληξη έχουν πει και χειρότερα. Αλλά όταν πωλούνται από πολιτικούς που αυτοαποκαλούνται "φιλελεύθεροι" είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου