Η λίστα ιστολογίων μου

4/10/24

Προσοχή στις Παραπλανητικές Διαφημίσεις για το Ρεύμα!

"Ρεύμα μόνο από 0,0789 ευρώ την κιλοβατώρα - το σκέφτεσαι ακόμα;" είναι η φράση-κλειδί διαφήμισης στο facebook. Εντυπωσιακά ελκυστικό - αν σκεφτεί κανείς ότι η χονδρική τιμή βρίσκεται στα επίπεδα των 0,115 ευρώ η κιλοβατώρα. Το αφεντικό τρελάθηκε και πουλάει με ζημία - κάτω από το κόστος! Είναι πολύ ωραίο για να είναι αληθινό. Πρόκειται για κίτρινο - μεταβλητό τιμολόγιο και η τιμή των 0,0789 ευρώ την κιλοβατώρα είναι μόνο η βασική τιμή. Η διαφήμιση δεν αναφέρει ότι εφαρμόζεται μηχανισμός διακύμανσης (δηλαδή ρήτρα αναπροσαρμογής) που για τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι θα είναι στα επίπεδα των 0,109 ευρώ την κιλοβατώρα. Η τιμή συνεπώς που θα χρεωθεί ο καταναλωτής τον Οκτώβριο θα είναι 0,193 ευρώ την κιλοβατώρα.

"Ακόμα ψάχνεις ρεύμα για το σπίτι με τη χαμηλότερη τιμή στην αγορά μόνο με 0,089€/kWh & Χαμηλό πάγιο μόλις από 3,5€;" είναι η φράση - δόλωμα άλλης διαφήμισης στο facebook. Η διαφήμιση παραλείπει να αναφέρει ότι η τιμή αυτή ισχύει μόνο για περιορισμένο διάστημα (το πολύ δυο μήνες). Μετά τους δύο μήνες η χρέωση γίνεται κυμαινόμενη και ακολουθεί την χονδρική τιμή προσαυξημένη με ένα "παχύ" περιθώριο κέρδους για τον Πάροχο. Για παράδειγμα, με βάση τις προβλέψεις για τον Νοέμβριο η χρέωση θα γίνει με τιμή 0,193 ευρώ την κιλοβατώρα.

"Ο καφές του μήνα: Το διάβασμα θέλει καφεδάκι. Με 2€ κουπόνι ανά ημέρα που μπορείς να εξαργυρώνεις στα Coffee Island για κάθε ημέρα του μήνα, είσαι καλυμμέν@!" Ο δεσπόζων υπό κρατικό έλεγχο Πάροχος, η ΔΕΗ, υπόσχεται στ@ φοιτητ@ς (με συμπεριληπτικό τρόπο ανεξαρτήτως φύλου) 2 ευρώ την ημέρα - κάθε μέρα - για το καφεδάκι τους. Στην πραγματικότητα αν το ψάξει κανείς - και δεν είναι εύκολο - ανακαλύπτει ότι πρόκειται για ένα καφεδάκι για μια μέρα την εβδομάδα και όχι για κάθε μέρα του μήνα. Το δωράκι είναι καλοδεχούμενο αλλά έχει αξία 8 ευρώ τον μήνα και όχι 60.

Γιατί οι Πάροχοι υπονομεύουν την αξιοπιστία τους με τόσο φθηνό και προκλητικό τρόπο; Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει ίσως να απασχολήσει την Πολιτεία αλλά πρωτίστως τους ίδιους τους Παρόχους. Είναι σίγουροι ότι η τακτική αυτή είναι επωφελής για αυτούς;

Το ερώτημα που αφορά τους καταναλωτές όμως είναι άλλο: Πως μπορούν να προστατευθούν από την προκλητική αυτή προσπάθεια παραπλάνησης; Υπάρχει λύση. Να μην προχωρούν σε καμία ενέργεια επιλογής Παρόχου πριν επισκεφθούν την μόνη αξιόπιστη αντικειμενική και ανεξάρτητη πηγή πληροφόρησης για το ρεύμα, που υπηρετεί τους καταναλωτές από το 2015: Το allazorevma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου