Η λίστα ιστολογίων μου

15/12/23

Οι Πατάτες του Καποδίστρια και οι Έξυπνοι Μετρητές

Ο θρύλος λέει ότι ο Καποδίστριας για να προξενήσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων στην καλλιέργεια της πατάτας, τοποθέτησε μεγάλη ποσότητα σε καλά φυλασσόμενες αποθήκες προκαλώντας την εντύπωση ότι ήταν κάτι πολύτιμο. Ακόμα και αν ο θρύλος απέχει από την αλήθεια, ως παράδειγμα διαχείρισης της συμπεριφοράς των ¨πολλών" είναι χρήσιμος*. Ειδικά για την προώθηση των έξυπνων μετρητών του ρεύματος (και γιατί όχι και φυσικού αερίου).

Η πρόταση δεν είναι να αποθηκεύσουμε τους μετρητές σε φυλασσόμενες αποθήκες. Είναι να χρεώνεται ο καταναλωτής τον εγκατεστημένο έξυπνο μετρητή. Ο οποίος θα εγκαθίσταται από τον ΔΕΔΔΗΕ μετά από σύμφωνη γνώμη του καταναλωτή με τον Πάροχό του. Πριν θεωρήσει κανείς την πρόταση παράδοξη ας λάβει υπόψιν: Ο ΔΕΔΔΗΕ πάντα χρέωνε (και χρεώνει) τον νυκτερινό μετρητή. Ο καταναλωτής επιβαρύνθηκε (αναγκαστικά) το κόστος του αποκωδικοποιητή για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Ο καταναλωτής πληρώνει για την συσκευή της κινητής τηλεφωνίας. Ειδικά αυτή η τελευταία περίπτωση είναι υποδειγματική. Ο Πάροχος έχει κίνητρο να παρέχει νέες υπηρεσίες στον καταναλωτή που απαιτούν όμως αυτός να έχει την συσκευή. Δίνει συνεπώς ως κίνητρο στον καταναλωτή την επιδότηση τη συσκευής!**

Η πρόταση έχει πολλά πλεονεκτήματα:
  • Εξασφαλίζει ότι οι έξυπνοι μετρητές θα τοποθετηθούν σε καταναλωτές που έχουν κατανοήσει και αποδεχθεί την χρησιμότητά τους. Οι Πάροχοι θα επενδύσουν σε νέες υπηρεσίες και στην ενημέρωση του κοινού γι' αυτές. Οι πρώτοι αυτοί πελάτες θα αποτελέσουν και τους καλύτερους "ευαγγελιστές" της νέας τεχνολογίας για το ευρύ κοινό.
  • Μειώνει κατά τουλάχιστον μια τάξη μεγέθους την επενδυτική δαπάνη για τους μετρητές. Τόσο γιατί μέρος της θα το μοιραστούν οι καταναλωτές με τους παρόχους, όσο και γιατί θα γίνει πιο ορθολογικός ο ρυθμός εγκατάστασης (roll out) των μετρητών. Η διεθνής εμπειρία είναι ότι οι καταναλωτές (στην χαμηλή τάση τουλάχιστον που αποτελούν όμως την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών) που θα επιλέξουν να έχουν πρωτοποριακές υπηρεσίες (πχ δυναμική τιμολόγηση) μέσω έξυπνου μετρητή θα είναι μια μικρή μειοψηφία. Η μείωση της επενδυτικής δαπάνης θα απελευθερώσει και την δωρεάν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανασυγκρότησης που ίσως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση άλλων κοινωνικών αναγκών.
Ποια θα ήταν τα μειονεκτήματα της πρότασης. Αυτά ανακύπτουν κυρίως από την καθυστέρηση στον ρυθμό εγκατάστασης (roll out) των μετρητών.
  • Πιθανόν δεν θα αρέσει στους προμηθευτές μετρητών - οι πωλήσεις τους θα μειώνονταν ή τουλάχιστον θα απομακρύνονταν χρονικά.
  • Ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχανε μέρος της ωφέλειας που περίμενε από την μείωση του λειτουργικού του κόστους (καταμέτρηση, επανασυνδέσεις, ρευματοκλοπές κλπ.). Αυτή όμως, σύμφωνα με την δική του μελέτη κόστους ωφέλειας, είναι σχεδόν αμελητέα.
Τα μειονεκτήματα της πρότασης μπορούν να ελαχιστοποιηθούν αν δοθεί έμφαση σε χρήσεις των έξυπνων μετρητών για συμβατικές λειτουργίες - που δεν απαιτούν την ύπαρξη συστήματος κεντρικής διαχείρισης των δεδομένων - πράγμα που θα αργήσει πολύ. Εφαρμογές όπως μετρητές προπληρωμής και μετρητές πολλαπλών ζωνών τιμολόγησης (εργάσιμη/αργίες, χειμώνας/ καλοκαίρι, νύχτα/ημέρα) απαιτούν μόνο μικρές αλλαγές σε διαδικασίες και μπορούν  να εφαρμοστούν ταχύτατα. Είναι αυτά που οι αμερικανοσπουδαγμένοι ονομάζουν "early wins" - γρήγορες επιτυχίες - που θα αρέσουν στους προμηθευτές, τον ΔΕΔΔΗΕ*** αλλά και στους πολιτικούς μας όλων των αποχρώσεων.

*Si non e vero e ben trovato που λένε και στην ENEL.
**Η Ελλάδα ήταν μια από τις χώρες με την ταχύτερη υιοθέτηση της κινητής τηλεφωνίας από το κοινό παγκοσμίως
***Με την προϋπόθεση ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα σταματήσει να πυροβολεί το πόδι του διακηρύσσοντας ότι με τους έξυπνους μετρητές θα κόβει το ρεύμα ευκολότερα - από μακριά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου