Η λίστα ιστολογίων μου

10/12/23

Η ΚΕΗ να Αποξενωθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ - και στις Τηλεπικοινωνίες

Ο γράφων έχει εκφράσει την άποψη ότι η Κρατική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (γνωστή ως ΔΕΗ) πρέπει να αποξενωθεί πλήρως από τον ΔΕΔΔΗΕ τον διαχειριστή του δικτύου διανομής. Προτείνω την εξαγορά του ποσοστού της ΚΕΗ από το κράτος ή ακόμα καλύτερα την πώλησή του σε στρατηγικό επενδυτή. Η δραστηριοποίηση της ΚΕΗ στις τηλεπικοινωνίες είναι ένας πρόσθετος λόγος.

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα με την  είδηση ότι η ΚΕΗ σκοπεύει να εισάγει 100 τεχνίτες από την ... Μαλαισία για να εγκαταστήσουν το δίκτυο οπτικών ινών στο εναέριο δίκτυο διανομής ηλεκτρισμού. Πέραν του ότι η είδηση είναι ιλαροτραγική, αυτή υπενθυμίζει το γεγονός ότι το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ανήκει στην ΚΕΗ και ότι αυτό αποτελεί μια από τις χειρότερες στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρισμού. Γιατί η δεσπόζουσα επιχείρηση στην αγορά ηλεκτρισμού, εισηγμένη στο χρηματιστήριο, έχει στη ιδιοκτησία της και μια μονοπωλιακή δραστηριότητα. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να κατανοήσει ότι η κατάσταση αυτή είναι τριτοκοσμική ή όπως συνηθίζεται να λέγεται Μπανανίας.

Όχι μόνο πρέπει να αποξενωθεί η ΚΕΗ από τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά και στον ίδιο τον Διαχειριστή πρέπει να διαχωριστεί πλήρως η δραστηριότητα η σχετική με τις τηλεπικοινωνίες. Έτσι ώστε να αποφευχθεί η συμπερίληψη της υποδομής οπτικών ινών στη ρυθμιζόμενη βάση παγίων η οποία απολαμβάνει σταθερές στρατοσφαιρικές αποδόσεις για να εξασφαλιστεί ότι το ρεύμα μεταφέρεται στα σπίτια των Ελλήνων. Έτσι, ο ανεξάρτητος πλέον ΔΕΔΔΗΕ, θα μπορεί να αξιοποιήσει την υποδομή αυτή παραχωρώντας έναντι εμπορικά καθοριζόμενου τιμήματος την χρήση της σε παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Μεταξύ αυτών - γιατί όχι; - και την θυγατρική της ΚΕΗ. Και βέβαια θα χρησιμοποιεί μέρος της χωρητικότητας που τυχόν θα απαιτήσουν  οι ... έξυπνοι μετρητές (το παραμύθι που πωλείται από τους τεχνίτες που ρωτιούνται από περαστικούς: Τι είναι αυτές οι κουλούρες από καλώδια βρε παιδιά που βάζετε πάνω στους στύλους;)

Είναι αυτή μια δραστηριότητα με καλές επιχειρηματικές προοπτικές; Δεν είναι εύκολο να απαντηθεί το ερώτημα. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι στο λεγόμενο " τελευταίο μίλι" δηλαδή στην σύνδεση του τελικού καταναλωτή με τα ευρυζωνικά δίκτυα υπάρχει ανταγωνισμός. Όχι μόνον από τον δεσπόζοντα τηλεπικοινωνιακό Πάροχο αλλά και τις ασύρματες τεχνολογίες. Το περίφημο 5G ή ακόμα και την δορυφορική σύνδεση (που όλες διαθέτουν επαρκές περίσσευμα χωρητικότητας και για τους ...έξυπνους μετρητές!). Ο ανταγωνισμός είναι ευπρόσδεκτος για τους καταναλωτές - οι αγγλοσάξονες λένε " the more the merrier". Όχι όμως κατ' ανάγκη για τους πωλητές. Θα ευχηθούμε καλή τύχη στον ΔΕΔΔΗΕ στην προσπάθειά του γιατί θα την χρειαστεί. Αφού όμως πρώτα χωρίσει καθαρά και τίμια την περίεργη σχέση του με την Κρατική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και τις ρυθμιζόμενες δραστηριότητές του από τις ανταγωνιστικές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου