Η λίστα ιστολογίων μου

19/12/23

"Πράσινο" Τιμολόγιο - εκ Γενετής Προβληματικό

Το Πράσινο ("Ειδικό") τιμολόγιο που υποχρεωτικά προσφέρουν από 1/1/24 όλοι οι Πάροχοι είναι δίδυμο αδερφάκι του τιμολογίου που (επίσης υποχρεωτικά) προσέφεραν κατά την διάρκεια της κρίσης - από τον  Αύγουστο του 2022 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023. Το καημένο όμως γεννήθηκε με ένα εκ γενετής μειονέκτημα. Αντί η τιμή του μήνα να ανακοινώνεται την 20η του προηγούμενου όπως το αδερφάκι του, η δική του ανακοινώνεται την 1η του μήνα στον οποίο θα ισχύσει.

Πόσο σημαντικό είναι αυτό για τον καταναλωτή; Είναι σημαντικό γιατί "κουτσουρεύει" την διάρκεια ισχύος (περίοδο κατανάλωσης) του τιμολογίου. Αν η τιμή ανακοινώνεται την 1η του μηνός, ο καταναλωτής πρέπει να κάνει το γρηγορότερο αίτηση η οποία θα πρέπει να προωθηθεί από τον νέο Πάροχο στον ΔΕΔΔΗΕ με ταχύτητα αστραπής για να ισχύσει σε όλη την περίοδο κατανάλωσης δηλαδή τον μήνα. Δεδομένου ότι η ΡΑΑΕΥ έχει υποσχεθεί να αναρτά τους πίνακες σύγκρισης μέχρι την 5η του μηνός, και ότι οι Πάροχοι και ο ΔΕΔΔΗΕ θα υφίστανται το βάρος της αιχμής που προφανώς θα δημιουργηθεί τις πρώτες μέρες του μήνα, αυτό γίνεται πρακτικά αδύνατο.

Η εκτίμησή μας είναι ότι ο καταναλωτής που θα επιλέξει να αλλάξει Πάροχο στο φθηνότερο Πράσινο του μήνα, θα πρέπει να θεωρείται τυχερός αν επωφεληθεί από την τιμή του τιμολογίου αυτού για μια διάρκεια μεγαλύτερη των 20-25 ημερών. Δεν θα προκάνει για κάτι καλύτερο.

Βέβαια το Πράσινο τιμολόγιο πλέον, σε αντίθεση με το αδερφάκι του, υπολογίζεται με μια φόρμουλα που περιλαμβάνει ρήτρα αναπροσαρμογής (που τώρα την λέμε μηχανισμό διακύμανσης). Ένας καταναλωτής με καλή επίδοση στα μαθηματικά και εύκολη πρόσβαση στις τιμές της χονδρικής (των πιο πρόσφατων δύο μηνών)  θα μπορεί να υπολογίσει νωρίτερα από την 1η του μηνός στο περίπου για κάθε Πάροχο το Πράσινο τιμολόγιο που θα ισχύσει τον επόμενο μήνα. Στο περίπου και όχι με ακρίβεια, γιατί οι Πάροχοι έχουν περιθώριο να ανακοινώσουν την τυχόν έκπτωση που θα προσφέρουν (για τον μήνα) την 1η του μηνός. Μπλέξαμε*.

Το καλό νέο είναι ότι το allazorevma.gr, με την επιφύλαξη της τυχόν νέας έκπτωσης, θα υπολογίζει για λογαριασμό των καταναλωτών την τιμή του Πράσινου τιμολογίου κάθε Παρόχου πολύ νωρίτερα από την 1η του μηνός. Ελπίζουμε ότι την 20η του προηγουμένου θα δίνουμε μια καλή εκτίμηση, δεδομένου άλλωστε ότι η διαφορά μεταξύ των τιμολογίων, που είναι η σημαντική πληροφορία για την επιλογή τιμολογίου, δεν επηρεάζεται από την τιμή της χονδρικής που είναι ίδια για όλους. Πάλι καλά!

* Αυτή είναι η "Απλοποίηση" που το κράτος ισχυρίζεται ότι επιφέρει στην αγορά ρεύματος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου