Η λίστα ιστολογίων μου

17/12/23

Η Κρατική Διαφήμιση για το "Πράσινο Τιμολόγιο" Πρέπει να Αποσυρθεί

(Το κείμενο που ακολουθεί υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας από τον κύριο Α. Γκίκα στις 18 Δεκεμβρίου 2023)

Μελετήσαμε με προσοχή το video (συνημμένο) με το οποίο το κράτος παρουσιάζει στους καταναλωτές τις αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης του ρεύματος που θα ισχύσουν από 1/1/24. Η άποψή μας είναι ότι η διαφημιστική αυτή καταχώρηση βρίθει υπερβολικών, παραπλανητικών, ατυχών ακόμα και ψευδών ισχυρισμών και πρέπει άμεσα να διορθωθεί ή ακόμα καλύτερα να αποσυρθεί. Συγκεκριμένα (παρατίθεται το κείμενο στο video και ακολουθεί η κριτική):

"Η αγορά ενέργειας είναι πολύπλοκη. Την Απλοποιούμε": Αυτή είναι μια υπερβολική δήλωση αυτοικανοποίησης για ένα θέμα για το οποίο η κοινή γνώμη έχει διαμορφώσει ήδη (την σωστή κατά την άποψή μας) αντίθετη άποψη. Είναι πιθανό ο ισχυρισμός να προκαλέσει έντονη αρνητική προδιάθεση στον αποδέκτη του μηνύματος που ακολουθεί. Η χρήση λέξεων όπως "οργανώνουμε καλύτερα" ή "τακτοποιούμε" ή "βάζουμε τάξη" θα ήταν προτιμότερες επικοινωνιακά αλλά και πιο κοντά στην  πραγματικότητα.

"Νέο Πράσινο τιμολόγιο που μπορείς εύκολα να συγκρίνεις". Ο ισχυρισμός ότι το πράσινο τιμολόγιο είναι νέο είναι παραπλανητικός. Είναι ακριβώς αυτό που ίσχυσε από τον 8/22 έως τον 12/23.Η μόνη διαφορά είναι ότι απέκτησε χρώμα και ότι η τιμή ανακοινώνεται 10 ημέρες αργότερα.  Είναι ψεύδος ότι η σύγκριση γίνεται ευκολότερη γιατί δεν αλλάζει απολύτως τίποτα για τον καταναλωτή σε σχέση με αυτό που υπήρχε από τον 8/22. Η επιλογή του χρώματος είναι ατυχής γιατί προκαταλαμβάνει επικοινωνιακά τιμολόγια με πράσινη πηγή προέλευσης του ηλεκτρισμού (Καλώς η διαφήμιση δεν αναφέρεται στην ύπαρξη σχετικού τύπου για το καθορισμό της τιμής γιατί αυτό δεν αφορά τον καταναλωτή).

"Νέο Πράσινο τιμολόγιο που μπορείς εύκολα να συγκρίνεις και να ξέρεις τον φθηνότερο Πάροχο". H πρόταση δημιουργεί την εντύπωση ότι ο Πάροχος με το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο είναι και ο φθηνότερος συνολικά. Αυτό δεν ισχύει κατ' ανάγκη και είναι πιθανή αιτία παραπλάνησης του κοινού.

"κυμαινόμενα τιμολόγια με χρώμα κίτρινο" Δίνεται η εντύπωση ότι μόνον τα κίτρινα τιμολόγια είναι κυμαινόμενα. Έμμεσα συνεπώς αποκρύπτεται από το κοινό ότι τα πράσινα τιμολόγια είναι επίσης κυμαινόμενα. Αυτό είναι πιθανή αιτία παραπλάνησης του κοινού

"Δυναμικά τιμολόγια με χρώμα πορτοκαλί". Δίνεται η ψευδής εντύπωση ότι είναι διαθέσιμα δυναμικά τιμολόγια. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα δεδομένου ότι προαπαιτείται εγκατάσταση έξυπνων μετρητών που δεν υπάρχουν ούτε θα υπάρξουν στο προσεχές μέλλον. Η παρουσίαση ανύπαρκτων τιμολογίων υπονομεύει την αξιοπιστία του μηνύματος.

https://www.youtube.com/watch?v=R3CEWARuM6o

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου