Η λίστα ιστολογίων μου

5/12/23

Ο κ. Γκίκας μιλάει στο allazorevma.gr για το Σήμερα και το Αύριο στο Ρεύμα

Ελλείψει δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος, το allazorevma.gr αποφάσισε να ζητήσει από τον κύριο Γκίκα, ιδρυτή της Clarus ESCo και της πρώτης ιστοσελίδας σύγκρισης τιμών στην Ελλάδα, του allazorevma.gr, τις απόψεις του για τα τεκταινόμενα στην αγορά ρεύματος αλλά και τις προβλέψεις, τις ελπίδες και τους φόβους του για το μέλλον. Πάντα διαθέσιμος να μιλήσει (επί παντός επιστητού και επί μακρόν), απάντησε στις ερωτήσεις μας, ακόμα και τις πιο δύσκολες, αφού παρακάλεσε να τονίσουμε ότι απηχούν αυστηρά προσωπικές του απόψεις. Ιδού η συνέντευξη:

allazorevma.gr : Κύριε Γκίκα τι σκοπεύετε να κάνετε εσείς προσωπικά στο σπίτι σας τώρα με τις αλλαγές στα τιμολόγια του ρεύματος από 1/1/24;

Γκίκας: Δεν νομίζω ότι θα ξαφνιάσω κανένα αν πω ότι θα επισκεφτώ το allazorevma.gr και θα επιλέξω το φθηνότερο τιμολόγιο για την κατανάλωσή μου. Ανεξάρτητα από Πάροχο, με εξαίρεση αυτούς που με έχουν δυσαρεστήσει στο παρελθόν (και τους έχω δοκιμάσει σχεδόν όλους) και βέβαια την Κρατική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (γνωστή ως ΔΕΗ). Προτιμώ να πληρώσω κάτι παραπάνω σε Πάροχο που προσφέρει καλή εξυπηρέτηση. Πριν ολοκληρώσω την επιλογή μου, που υποθέτω ότι θα είναι ένα από τα μεταβλητά "κίτρινα" τιμολόγια, θα ερευνήσω αν υπάρχει κάποιο "σοβαρό" σταθερό τιμολόγιο που να προσφέρεται από "σοβαρό" Πάροχο. Δηλαδή τιμολόγιο με σταθερή τιμή για ένα 12μηνο. "Σοβαρό" σταθερό τιμολόγιο θεωρώ αυτό που είναι μεν ακριβότερο σε σχέση με τα μεταβλητά αλλά σε λογικό επίπεδο και δεν έχει "πονηρούς" όρους που επιτρέπουν στον Πάροχο να αθετήσει την υπόσχεσή του. Ως κριτήριο "σοβαρού" Παρόχου, δηλαδή κάποιου που θα είναι στην αγορά και στο μέλλον, χρησιμοποιώ ενδεικτικά το ότι έχει ήδη περισσότερους από 100.000 πελάτες. Ακόμα καλύτερα αν αυτοί αυξάνονται - έστω και με μικρό ρυθμό.

allazorevma.gr: Τι είναι αυτή η ιδιοτροπία σας με τα σταθερά τιμολόγια; Μας έχετε σπάσει τα νεύρα με την επιμονή σας σ΄ αυτά. Εξηγήστε μας σας παρακαλώ.

Γκίκας: Αγαπώ τα σταθερά τιμολόγια γιατί η επικράτησή τους στη αγορά θα σημαίνει ότι η αγορά ενηλικιώθηκε - ωρίμασε. Και μια ώριμη, δηλαδή ανταγωνιστική, αγορά είναι ο καλύτερος τόπος για να ανθήσει η καινοτομία προς όφελος των καταναλωτών. Πιστεύω ακράδαντα ότι η μη ύπαρξη σταθερών τιμολογίων στην χώρα είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ανταγωνισμού. Οι δικαιολογίες για έλλειψη υποδομής είναι υποκριτική - όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει. Στην πραγματικότητα η ύπαρξη σταθερών τιμολογίων είναι το "raison d' etre" των Παρόχων ρεύματος. Αλλιώς δεν έχουν λόγο να υπάρχουν.

 allazorevma.gr: Μας εντυπωσιάσατε με τα γαλλικά σας αλλά και με την επιμονή σας. Εδώ μας λένε ότι με τους έξυπνους μετρητές θα μας τιμολογούν ανά πεντάλεπτο. Έχουν ήδη καθιερώσει και το χρώμα - τα πορτοκαλιά τιμολόγια. Και εσείς μιλάτε για σταθερά;

Γκίκας: Σταθερά όχι μόνο στη  τιμή αλλά και στο ποσό - τιμολόγια τύπου Netflix. Με τα οποία ο καταναλωτής θα πληρώνει ένα συμφωνημένο ποσό - ετήσια αναθεωρούμενο - για την κατανάλωσή του. Για να γίνει αυτό εφικτό θα πρέπει ο καταναλωτής να έχει έξυπνο μετρητή αλλά και να δίνει το δικαίωμα στον Πάροχο να διαχειρίζεται την  ζήτησή του (ψυγεία/καταψύκτες, θέρμανση, air condition κλπ.). Αυτό σημαίνει βέβαια έξυπνες συσκευές αλλά κυρίως δυνατότητα του διαχειριστή δικτύου (του ΔΕΔΔΗΕ!!) να αμείβει τον Πάροχο για τις υπηρεσίες διαχείρισης ζήτησης που του παρέχει ώστε με το έσοδο αυτό να καλύπτει τον κίνδυνο που αναλαμβάνει με το σταθερό τιμολόγιο. 

allazorevma.gr: Αυτό είναι καταπληκτικό. Μας λέτε δηλαδή ότι οι έξυπνοι μετρητές θα μας φέρουν σταθερά τιμολόγια και όχι δυναμικά; Και τι χρώμα θα τους δώσουμε το μπλε; Πότε προβλέπονται αυτά;

Γκίκας: Ναι αυτή είναι η πρόβλεψή μου. Οι έξυπνοι μετρητές θα φέρουν σταθερά τιμολόγια και όχι δυναμικά όσο περίεργο και να φαίνεται. Να σημειώσω ότι σε πολλές χώρες έχουν ήδη εγκατασταθεί έξυπνοι μετρητές στην πλειοψηφία των καταναλωτών. Δυναμικά τιμολόγια όμως διατίθενται ελάχιστα. Μέχρι στιγμής η επένδυση σε έξυπνους μετρητές δεν έχει αποδώσει πουθενά στον κόσμο. Οι καταναλωτές απλώς δεν ενδιαφέρονται για δυναμικά τιμολόγια (Πάροχος που τα πρόσφερε πχ στο Τέξας, όπου 80% των καταναλωτών έχει έξυπνο μετρητή, καταφέραν να πείσουν περίπου 30.000 πελάτες και χρεωκόπησαν ήδη). Ευτυχώς εδώ στην Ελλάδα απέχουμε πολύ από αυτό - είμαστε τουλάχιστον 10 χρόνια μακριά από τις ΗΠΑ και σχεδόν όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Ίσως είναι μια καθυστέρηση που θα μας βγει σε καλό - ειδικά αν καταφέρουμε να αργήσουμε ακόμα λίγο (Ναι το χρώμα θα είναι το μπλε - κάπως πιο βαθύ όμως).

allazorevma.gr: Φέξε μου και γλίστρησα δηλαδή. Δεν υπάρχει κάτι πιο γρήγορο;

Γκίκας: Ναι υπάρχει. Θα μπορούσαν οι έξυπνοι μετρητές να λειτουργήσουν ως μετρητές προπληρωμής και να δώσουν την δυνατότητα παροχής ζωνικών τιμολογίων (όχι μόνο νυκτερινό/ημερήσιο αλλά και εργάσιμη/ΣΚ, χειμώνα/καλοκαίρι). Εκτιμώ ότι δεν είναι δύσκολο να αλλάξουν οι κώδικες συναλλαγών της χονδρικής ώστε να δώσουν στους παρόχους το κίνητρο να τα προωθήσουν (κίνητρο που σήμερα δεν έχουν ούτε για το απλό νυκτερινό). Οι μετρητές προπληρωμής θα μειώσουν τα οφειλόμενα από στρατηγικούς κακοπληρωτές και τα Ζωνικά τιμολόγια θα φέρουν σημαντική εξοικονόμηση στη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.

allazorevma.gr: Με το καλό !Τους τα' χετε πει; Θα τα κάνουν;

Γκίκας: Μόνος μου τα λέω μόνος μου τα ακούω χρόνια τώρα. Όσο ζούμε ελπίζουμε όμως - έτσι δεν είναι;

allazorevma.gr: Ναι είμαστε πάντα αισιόδοξοι - με τις τιμές τι γίνεται; Πως θα πάμε το 2024 Πως θα πάμε γενικά στο μέλλον;

Γκίκας: Η εκτίμηση, με βάση τις προθεσμιακές αγορές, είναι ότι μέσα στο 2024 δεν θα έχουμε σημαντικές μεταβολές στην τιμή του ρεύματος. Δεν προβλέπεται κάτι παρόμοιο με το 21 και το 22 - που ήταν ένα επεισόδιο που συμβαίνει κάθε 50 χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ρεύματος κατά 40% σε σχέση με το 2021 - παρά τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις . Στο μέλλον η τιμή του ρεύματος θα έχει αυξητική τάση - όχι απότομη αλλά ελαφριά υφέρπουσα. Θα συνεχιστεί δηλαδή αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 10 τουλάχιστον χρόνια. Η διαφορά είναι ότι στο μέλλον η αύξηση δεν θα οφείλεται τόσο στο κόστος της ενέργειας (το ανταγωνιστικό κομμάτι) αλλά στο κόστος των δικτύων που είναι ρυθμιζόμενη χρέωση (το 2023 η χρέωση δικτύων έφερε αύξηση 7% στους λογαριασμούς). Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις ενεργώντας όχι μόνο ως καταναλωτές αλλά και ως ψηφοφόροι. Δεδομένου ότι η κύρια γενεσιουργός αιτία της αύξησης της τιμής το ρεύματος είναι οι Ευρωπαϊκοί και Εθνικοί στόχοι για το Νet Zero.

allazorevma.gr: Ωχ! Δεν μας βλέπω καλά. Κανένα καλό νέο δεν έχετε να μας πείτε;

Γκίκας: Θα σας πω ένα ανέκδοτο: Είναι 2030, οι στόχοι για το Net Zero στη Ευρώπη έχουν επιτευχθεί, με αποτέλεσμα η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου να έχει πέσει στα τάρταρα, τα επιτόκια να είναι στον Θεό και όλοι οι συμμετέχοντες στα PPAs και οι τραπεζίτες που τους χρηματοδότησαν να κλαίνε με μαύρο δάκρυ τα χαμένα λεφτά τους.

allazorevma.gr: Είστε σοβαρός; Είναι αυτό ανέκδοτο;

Γκίκας: Είναι - για τους Αμερικάνους και τους Κινέζους!!

allazorevma.gr: Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας

(Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με την παροχή στραγαλιών στον κύριο Γκίκα έτσι ώστε να απασχοληθεί και να αποφευχθεί ή υλοποίηση της πρόθεσής του να μας πει και άλλα κρύα ανέκδοτα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου