Η λίστα ιστολογίων μου

5/1/24

Έκπληξη! Ο Δείκτης Τιμών Ιανουαρίου Δείχνει Αύξηση στο Ρεύμα - όχι Μείωση!

Παρατηρείται μια διάχυτη ευφορία στον Τύπο και τα ΜΜΕ σχετικά με τα τιμολόγια ρεύματος του Ιανουαρίου. Όλοι φαίνονται πεπεισμένοι ότι οι τιμές μειώθηκαν σε σχέση με το Δεκέμβριο παρά την απουσία της επιδότησης. Το allazorevma.gr προσπάθησε να το επαληθεύσει υπολογίζοντας προκαταρκτικά τον Δείκτη Τιμών του για τον Ιανουάριο. Ο τελικός υπολογισμός του δείκτη θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου, υπάρχουν όμως επαρκή στοιχεία για να γίνει νωρίτερα μια πρόχειρη εκτίμηση. 

Το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι πανηγυρισμοί, αν και έχουν κάποια βάση, είναι συνολικά άνευ αντικειμένου και σε κάθε περίπτωση  πρόωροι. Ο Δείκτης Τιμών Ιανουαρίου προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει μια αύξηση περίπου 8% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του '23 (και 4,7% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023).

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί ενώ οι ανταγωνιστικές χρεώσεις πράγματι μειώθηκαν σε σχέση με τον 12/23 κατά περίπου 5,5%, με την κατάργηση της επιδότησης οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις αυξήθηκαν κατά 41%! Η μεγάλη αύξηση των ρυθμιζόμενων δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει την πτώση των ανταγωνιστικών. Με αποτέλεσμα ο συνολικός δείκτης του Ιανουαρίου να αυξηθεί στα 239 από τα 221 ευρώ (την μεγαβατώρα) του Δεκεμβρίου.

Η πτώση των ανταγωνιστικών χρεώσεων εξηγεί ίσως τον ενθουσιασμό των ΜΜΕ και του κράτους και αποδίδεται στο ότι "δούλεψε ο ανταγωνισμός". Η δική μας άποψη είναι ότι ίσως δούλεψε ένας ιδιότυπος ανταγωνισμός από δύο κατευθύνσεις. Η ελεγχόμενη από το κράτος Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) μείωσε δραματικά τις τιμές της (κατά 23% περίπου) αλλά οι εναλλακτικοί Πάροχοι αύξησαν σημαντικά τις δικές τους (κατά 37%). Είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι η μεν κρατική επιχείρηση μάντεψε σωστά (ποιος ξέρει με ποιο τρόπο) τις κυβερνητικές ανάγκες και οι εναλλακτικοί πήραν την ευκαιρία να εκμεταλλευθούν την αδράνεια των πελατών τους έστω για μικρό διάστημα καταργώντας τις προνομιακές τιμές για νέους πελάτες.

Το καθαρό αποτέλεσμα των κινήσεων των Παρόχων στο ανταγωνιστικό κομμάτι ήταν πτωτικό πράγματι. Αλλά όχι αρκετό για να αντισταθμιστεί η απώλεια της επιδότησης.

Τα γενικά συμπεράσματα του allazorevma.gr:

  • Είναι πιθανή η αποκλιμάκωση των τιμών μέσα στο '24 λόγω της αναμενόμενης πτώσης των διεθνών τιμών στο φυσικό αέριο. Αυτό θα επηρεάσει θετικά το ανταγωνιστικό μέρος των τιμολογίων. 
  • Η πτώση των τιμολογίων δεν είχε, δεν έχει και δεν θα έχει καμία σχέση με τον υποτιθέμενο "ανταγωνισμό" στην αγορά ρεύματος - μέχρι το μερίδιο του δεσπόζοντα παίκτη να πέσει κάτω από το 35% . Με τον τρέχοντα ρυθμό αυτό θα πάρει δεκαετίες. 
  • Η πίεση στις τιμές του ρεύματος στο μέλλον θα εξασκείται περισσότερο από την απαιτούμενη αύξηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων. Οι σχετικοί λογαριασμοί (ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ) είναι ήδη ελλειμματικοί και το μόνο ερώτημα είναι με ποιο τρόπο θα επιβαρυνθούν οι πολίτες: Ως καταναλωτές ρεύματος ή ως φορολογούμενοι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου