Η λίστα ιστολογίων μου

10/1/24

Πράσινα ή Κίτρινα Τιμολόγια; Ένα Λάθος Ερώτημα

Το allazorevma.gr προσπαθεί να διαλύσει την ομίχλη που δημιουργήθηκε από το κράτος σχετικά με τα τιμολόγια. Ειδικότερα τα μεταβλητά - το πράσινο και το κίτρινο και την σύγκρισή τους με τα σταθερά. Διαλύοντας την ομίχλη φαίνονται πιο καθαρά τα πλεονεκτήματα των σταθερών τιμολογίων. Ιδού οι παρατηρήσεις:

Τόσο το πράσινο όσο και το κίτρινο είναι μεταβλητά τιμολόγια. Είναι σημαντικό όμως οι καταναλωτές να κατανοήσουν ότι ο κίνδυνος που αναλαμβάνουν στην ετήσια δαπάνη τους για ρεύμα (που είναι το μόνο που έχει σημασία γι' αυτούς) δεν διαφέρει πρακτικά ανάμεσα στα δύο τιμολόγια.

Θα αναρωτηθεί κανείς: Mα στο πράσινο ξέρω την τιμή του επόμενου μήνα από πριν ενώ στο κίτρινο θα την μάθω κατόπιν εορτής. Αυτό είναι σωστό. Αλλά τι θα γίνει αν οι τιμές τον επόμενο μήνα πέσουν; Το πιο πιθανό είναι ότι το πράσινο τιμολόγιο θα αποδειχθεί ακριβότερο. Το αντίθετο θα συμβεί αν οι τιμές αυξηθούν. Σε κάθε περίπτωση, η κρατική προπαγάνδα που προτείνει στους καταναλωτές να επιλέξουν με βάση το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο είναι παραπλανητική. 

Θεωρούμε εύλογη την υπόθεση ότι οι καταναλωτές δεν έχουν ούτε την διάθεση ούτε τον χρόνο να αλλάζουν τιμολόγιο κάθε μήνα. Προσπαθούν να εκτιμήσουν ποιο τιμολόγιο θα τους εξασφαλίσει συνολικά την χαμηλότερη δαπάνη για ρεύμα για τον επόμενο δωδεκάμηνο. Αν επιλέξουν μεταβλητό τιμολόγιο, δεδομένου ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψουν την εξέλιξη των τιμών, το αν θα επιλέξουν κίτρινο η πράσινο δεν έχει πρακτικά καμία σημασία ως προς τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν. Το φθηνότερο είναι το προτιμότερο - πράσινο ή κίτρινο.

Αυτό αλλάζει αν η απόφαση που θα πάρουν οι καταναλωτές αφορά την επιλογή μεταξύ σταθερών και μεταβλητών τιμολογίων. Επιλέγοντας ένα σταθερό τιμολόγιο, θα πληρώσουν μια τιμή που εκ των προτέρων γνωρίζουν για όλο το διάστημα της σύμβασης. Το τιμολόγιο αυτό θα φαίνεται λίγο ακριβότερο την στιγμή που θα το επιλέξουν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η συνολική δαπάνη τους για ρεύμα στο επόμενο 12μηνο θα είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη  από αυτή που θα ήταν αν είχαν επιλέξει μεταβλητό (είτε πράσινο είτε κίτρινο). Ότι όμως και να συμβεί θα έχουν κερδίσει την ηρεμία τους για ένα χρόνο.

Το μόνο εργαλείο σύγκρισης τιμών που υποστηρίζει ουσιαστικά τους καταναλωτές στην απόφασή τους ως προς την επιλογή τιμολογίων σήμερα είναι το allazorevma.gr. Γιατί συγκρίνει με κριτήριο την προβλεπόμενη συνολική ετήσια δαπάνη για ρεύμα. Την οποία υπολογίζει με βάση προβλέψεις για την εξέλιξη των τιμών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προθεσμιακών προϊόντων ενέργειας στο επόμενο 12μηνο. Μπορεί λοιπόν σήμερα ένας καταναλωτής να έχει μια εκτίμηση για το πόσο θα του κοστίσει η επιλογή ενός σταθερού τιμολογίου αν μείνει σ' αυτό το επόμενο δωδεκάμηνο. Πόσα ευρώ δηλαδή θα του στοιχίσει η ηρεμία του για ένα χρόνο.

Η προσφορά σταθερών τιμολογίων (για πρώτη φορά μετά από καιρό) σε εύλογες τιμές από την πλειοψηφία των Παρόχων είναι ένα σημαντικό βήμα προς μια ώριμη αγορά ρεύματος στην χώρα. Το allazorevma.gr προτείνει στους καταναλωτές να εκμεταλλευθούν την θετική αυτή εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου